Изразът му предизвика възмущение сред някои среди, които го свързаха с нацисткото "окончателно решение"

Евродепутатът Манфред Вебер от баварския консервативен Християнсоциален съюз (ХСС), който е основен партньор на Меркеловия ХДС, предизвика остра полемика в Германия, след като заяви, че трябва да се намери "категорично решение на миграционния въпрос". Това е израз, който е близък до използвания от нацистите за изтреблението на евреите през Втората световна война, предаде Франс прес.

Най-малко 25 мигранти се удавиха край бреговете на Либия (ВИДЕО)


Вебер е председател на дясната Европейска народна партия (ЕНП), която е основна политическа формация в Европейския парламент (ЕП). Той увери, че не е имал никакви лоши намерения.
"През 2018 г. основната европейска тема е категоричното решение на миграционния въпрос", заяви той вчера пред баварското обществено радио.

ЕНП приветства номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

"Нуждаем се от правни отговори на европейско равнище", добави Вебер. Той беше незабавно укорен в Германия за използване на изрази, близки до използвания от режима на Адолф Хитлер, нарекъл избиването на 6 милиона евреи през Втората световна война "окончателно решение".
Изразът използван от Вебер на немски не е същият, но е близък, предава БТА.

Турция залови над 300 мигранти, подготвяли се да влязат в България и Гърция (ВИДЕО)


В изявлението си председателят на ЕНП се опитваше да защити спорното участие на унгарския премиер Виктор Орбан на среща на ХСС, състояла се в Бавария в четвъртък и петък. "Ние трябва да решим миграционния въпрос и ако искаме да го решим Виктор Орбан и страните от Вишеградската четворка са основни партньори", добави той.

Орбан: Унгария и Полша искат гласът им да се чува в ЕС


По-късно вчера, изправен пред критики и протести в социалните мрежи, Вебер заяви в Туитър, че не е имал намерение да използва съзнателно подобен речник. "Абсолютна безсмислица е да ми се приписва подобно намерение", подчерта той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.