Възможно ли е съоръжението по югоизточната ни граница да се премине лесно?

Светлан Кичиков от Главната дирекция „Гранична полиция” каза в "Здравей, България", че не навсякъде оградата ни с Турция има втори ред. Тя е изцяло изградена през 2017-а година. Кичиков заяви, че по отношение на поддръжката, финансирането и доизграждането от дирекцията нямат притеснения.

Буксуват ли делата срещу заподозрените в тероризъм?

„Това са договори, които са сключени от областните управители, ние се явяваме ползватели на това съоръжение”, подчерта той.

Йончева: Мигранти преминават чрез стълби оградата на границата с Турция

Дали е възможно от турска страна да се премине оградата със стълба, без да разберат от граничната полиция?

„Факт е, че съоръжението е преодолявано и по този начин, но към настоящия момент нямаме лице, което да не бъде заловено”, каза представителят на граничната полиция.

Елена Йончева: Оградата по границата с Турция се преодолява лесно

„Цялата държава, целият ресурс на МВР е ангажиран с осигуряването на границата”, подчерта той. Кичиков отхвърли възможността някой да е преминал, без властите да разберат или да го заловят. По думите му нашите власти имат редовни срещи с партньорски служби от съседните държави, като например Сърбия, които потвърждават, че не са имали проблем с лица, преминали през България. Миграционният натиск в западна посока не идва откъм България, категоричен беше той.

Валери Симеонов нарече филма на Елена Йончева „пропаганда”

По въпроса за терористите той каза, че всяко едно лице, което се установи, се проверява в шенгенските и европейски системи.

Прикриват ли се нередности по скъпоструващата ограда на турската граница?

„Редовно регистрираме опити за проникване на нашата територия през КПП-то с неистински, преотстъпени или подправени документи за самоличност”, каза Кичиков и добави, че най-често това са лица, които имат близки в Западна Европа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.