Две парламентарни комисии се събраха, за да изслушат кандидат-купувача на ЧЕЗ

Висок градус на напрежение по време на съвместното заседание на комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност в парламента. Част от депутатите напуснаха заседанието. Гинка Върбакова заяви, че се прави опит сделката да бъде осуетена "чрез оказване на политически натиск в България и Чехия заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати".

Гинка Върбакова: Политизирането на продажбата на ЧЕЗ се сатанизира (ВИДЕО+СНИМКИ)

От изслушването на службите стана ясно, че чешкото енергодружвстсво е искало да напусне България още през 2010 гадина, а анализ показва, че активите на компанията са за 220 милиона евро. От ДАНС са категорични, че електроразпределението, каквато е дейността на ЧЕЗ, не е от стратегическо значение.

Думите на Гинка Върбакова изостри тона.

„Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една законосъобразна сделка. Сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация. Подценихме възможността да бъдем атакувани от наши конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в своя полза“, подчерта Върбакова.

"Галъп": Българите смятат случващото се около ЧЕЗ за неприемливо

„От лидера на една политическа партия беше зададен въпроса как Гинка от Пазарджик на 43 г. може да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос в същия стил – а как може млада дама от село Крушовица на 28 г. да си купи „Техноимпекс”, попита тя.

Споровете продължиха за финансирането на сделката за ЧЕЗ. Според Българската банка за развитие, която беше замесена в скандала с „Инерком”, нищо не са обещавали. Само дружеството попитало - може ли да се рефинансира заем.

БСП започва подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ

Информацията, че банката е дала гаранции заблудила дори чешкият премиер.

„Това е едно голямо правно нищо”, заяви Стоян Мавродиев.

В голямо политическо нещо обаче се превърна старата продажба на ЧЕЗ от 2004 г. и скара депутатите до степен напускане на част от БСП.

КЕВР: Ще извършим контрол след смяната на собственика на ЧЕЗ

„Няма да носим отговорност за вашите грешки. Няма да търпим за пореден път да произнасяте присъди. Напускаме залата”, разгневи се Корнелия Нинова.

Енергийният министър, който беше в центъра на скандала заради познанството си с Гинка Върбакова, пред депутатите обясни, че няма общо със сделката.

„Стана ясно, че българското правителство няма никаква опция за участие в тази сделка. Смятам, че това се доказа по безспорен начин”, заяви Теменужка Петкова.

Българска банка за развитие: Нито лев от банката не е ангажиран с ЧЕЗ

На въпрос на Жельо Бойчев от БСП защо тогава е подала оставка, тя отговори: „Имам едно задължение – да кажа, че познавам тези хора”.

Да се запознаят с позицията на службите по казуса „ЧЕЗ” депутатите бяха поканили и ДАНС. А те обясниха че нямало дела срещу „Инерком” и за това, че ЧЕЗ се продава се знаело от няколко години.

„Според данните сделката е трябвало да се финализира до края на 2017 г.”, заяви Димитър Георгиев от ДАНС.

Енергийният регулатор също взе думата, но каза, че засега не може да проверява или санкционира когото и да било по сделката за ЧЕЗ, защото официално новият купувач, начело с Гинка Върбакова, още няма лиценз.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.