Нито веднъж премиерът не ни е влиял, категоричен бе Стоян Мавродиев

Българската банка за развитие /ББР/ не е кредитирала или издавала банкова гаранция по сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на УС и главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев на изслушване на заседание на две парламентарни комисии по казуса с ЧЕЗ. Нито един лев от ББР не е ангажиран с тази сделка, посочи Мавродиев.

Гинка Върбакова: Политизирането на продажбата на ЧЕЗ се сатанизира (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нито веднъж премиерът или министърът на икономиката не са влияли по ежедневната дейност на банката по нито една сделка, подчерта Мавродиев и призова да се прекратят спекулациите по казуса. Репутацията на ББР трябва да бъде пазена, това не е партийна банка, каза той. ББР спазва всички най-добри практики в банковия сектор, посочи Мавродиев. 

В отговор на депутатски въпрос той заяви, че има кореспонденция между "Инерком България" и ББР. Подобна неангажираща кореспонденция е стандартна банкова процедура, уточни той. 

Все още няма сделка и КЕВР не може да разглежда "Инерком България" като лицензиант, заяви председателят на регулатора Иван Иванов. КЕВР ще осъществи изцяло контрол върху лицензионната дейност на ЧЕЗ след смяната на собственика, посочи той.

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Правомощията на КФН започват от момента, в който е сключена сделката с ясно дефиниран нов собственик, заяви зам.-председателят на комисията Бойко Атанасов. Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор, въпреки това следим случая, допълни той. 
Националната агенция за приходите извършва проверки на "Инерком България" и на свързаните с фирмата физически и юридически лица, заяви Галя Димитрова от агенцията. Тя уточни, че тези проверки са по отношение на данъци и осигурителни вноски. Приходите, разходите и данъците се декларират с данъчните декларации, чийто срок за подаване е края на март, обясни Димитрова. Тя допълни, че проверките продължават, но не може на открито заседание да разкрива данъчна информация.

На заседанието становища представиха и от КЕВР, КФН, НАП.

„Странно е български банки да участват в подобни изслушвания. Още повече само една от цитираните в медиите. Ние като институция, която се ръководи от принципите на прозрачност, сме тук от уважение към парламента“, коментира Мавродиев.

„Във връзка с публикации в Чехия и България, излизаме на два пъти с публични позиции, които съвсем точно казаха, че банката не е кредитирала компанията „Инерком“, не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на заем. Надявам се депутатите, които вероятно за да бъдат активни участници в политическия дебат, отправиха квалификации, че банката е излъгала, да ревизират позицията си“, обясни главният изпълнителен директор. 

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.