Прокуратурата обаче му повдигна обвинения

Обрат по случая в Пловдив, при който лекар стреля срещу крадец. Прокуратурата освободи от ареста доктор Иван Димитров, но разкри изцяло нови факти.

Според разследващите докторът е извършил убийство, като е превишил пределите на неизбежната отбрана, а след това се е опитал да прикрие следите от престъплението. Семейството му не е било в дома им в този момент. Освен за убийството, му е повдигнато обвинение и за незаконно притежание на пистолет и боеприпаси.

ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОТЕСТИТЕ В ЗАЩИТА НА Д-Р ИВАН ДИМИТРОВ - СНИМКИ

„Аз не съм убиец. Аз не искам това да става! Не, аз не се чувствам престъпник, казвам ви го честно! Аз не се чувствам престъпник! Над 6 пъти са ме крали. Наистина не ви пожелавам на никой от вас, на никой българин тези изроди, които постоянно се подиграват с нас, да бъде на някой причинено подобно нещо. Аз имам две малки дъщери”, заяви д-р Иван Димитров.

С тези думи той напусна ареста. И разказа, че във фаталната вечер бил нападнат от крадеца.

„Слязох, защото видях, че е разбит гаража. Аз слязох да проверя какво ми е откраднато. А той щеше да ме убие. Той посегна да ме удари, хвърли ножа и аз тръгнах да бягам назад, а той хвърли ножа. Два пъти с нож замахна, два пъти. Вижте раните са ми по краката. Истината ще излезе, аз не съм престъпник, аз съм лекар”, заяви д-р Димитров.

Докторът твърди, че не е имал друг избор, освен да стреля.

Лекарят на излизане от ареста: Аз не съм престъпник (ВИДЕО)

Ако не бях стрелял, нямаше да ме има мен. Нямаше да ме има и тези деца щяха да растат без баща”, смята д-р Димитров.

Според прокуратурата обаче той е превишил пределите на неизбежната отбрана. Убийството е извършено не в дома му, а пред вратата на гаража. Пистолетът, с който е застрелял Георги Джевизов все още не е открит. Изстрелял е цял пълнител по него, но го уцелил веднъж в гърдите.

„Поне около 30 минути извършването на подготовката на кражбата е наблюдавано от самия обвиняем, без да бъде съобщено от него на когото и да било, включително правоохранителните органи. След това същият с незаконно притежаван пистолет валтер, предварително зареден, слиза”, обясни окръжният прокурор Румен Попов. „Категорично е установено, че изстрелите са били възпроизведени и сблъсъкът е настъпил в двора на кооперацията, тоест категорично се изключва неизбежна отбрана”, обясни още прокурорът.

Прокуратурата: Лекарят, убил рецидивист, дебнал жертвата (ВИДЕО)

Прокуратурата разполага с видеозаписи, от които ставало ясно, че крадецът е един. Според разследващите показанията на доктора за това с какво е нападнат са променяни няколко пъти.

„Един път метална тръба, втори път табела, трети път нож, който е открит в дома на обвиняемия и не е бил притежание на крадеца, ножът е измит”, разкри прокурорът.  

Прокуратурата твърди, че е направен опит престъплението да бъде прикрито. 

„Звъни на свой приятел и го моли за помощ - събиране на гилзи, събиране на кръв и на всякакви следи, без да се обадят на 112 или на когото и да било. След намирането на трупа, първоначално е заявил, че не знае за какво става въпрос”, обясни още прокурор Попов.

Предишна жертва на убития крадец от Пловдив говори пред NOVA

Докторът обаче отрича всичко това.

Доктор Димитров може да получи до 8 години затвор, ако бъде признат за виновен.

„С името и подписа си съм  преценил, че т. нар. доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление”, заяви наблюдаващият прокурор Георги Пенев.

Според прокуратурата във фаталната нощ съпругата и двете деца на доктора не са били вкъщи, а при свои роднини в близко село. 

Прокуратурата уточни, че пуска доктора на свобода не под натиска на общественото недоволство, а защото няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

„Дали законите ни са съвършени или несъвършени, отговор на това не дава прокуратурата. Законите се творят другаде, именно в Народното събрание”, заяви прокурор Румен Попов.

А докторът се обърна към всички, които излязоха по  улиците в негова защита.

„Аз им благодаря от сърце. Разбирате ли, аз не мога да изкажа благодарността си към тях. Аз бих направил същото. Просто наистина чашата преля”, заяви д-р Димитров.

А протестите в негова защита продължават. Хората заявяват, че и те са готови на всичко да защитят собствеността си. И призоваха за промяна на закона.

Информация: Благой Бекриев, Богомил Грозев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.