Данните бяха изнесени на среща на Европол

30 000 са потенциалните терористи в Европа! Това стана ясно по време на среща на Европол в София. Роб Уейнрайд, директорът на Европол, заяви, че в Европейския съюз има 5000 души, които са бойци на ИДИЛ, около 800 от тях са граждани на Западните Балкани. Киберсигурността също беше сред темите на днешната среща. До 2017 г. Европол са проверили 42 066 интернет съдържания. След анализ, над 40 000 от тях са били докладвани на конкретните органи.

Поръчкови убийства, порно и търговия с дрога: Тайните на тъмния интернет (ВИДЕО)

„Кибератаките не познават граници. В Еврокомисията ни е гражданите да се чувстват толкова сигурни офлайн колкото и онлайн. Затова думата е сътрудничество”, коментира Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество.

„Наша цел е да се увеличи и обменът на информация, за да разберем как еволюират заплахите и сигурността през границите. Как групите използват технологията по все по-предприемчив начин”, коментира Роб Уейнрайт, директор на Европол.

Хакерска атака срещу здравната система на Латвия

„Европол се отвори към всички потенциални партньори, за да могат да се правят правилните анализи и аз съм сигурен, че с това, което ще прави Европол през следващите години ще можем да гарантираме сигурността на ЕС, да виждаме какви са заплахите, а ние съответните държави членки да можем да противодействаме умело”, коментира Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.