За секунда са се изсипали хиляди искания за рецепти, идващи от 20 страни

Новата електронна система за здравеопазване на Латвия е била засегната от широкомащабна кибератака, при която за секунда са се изсипали хиляди искания за рецепти, които са идвали от 20 страни в Африка, Карибите и Европейския съюз, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

ЦРУ: Вирусът NotPetya е създаден от руското разузнаване

Няма компрометирана информация според здравните служители, които незабавно затворили сайта, стартиран по-рано този месец, за да рационализира написването на рецепти в балтийската държава.

Съвременният Big Brither – технологиите и рисковете

"Ясно е, че това е планирана атака - широко разпространена атака, която може да се нарече специализирана атака, което става ясно от компютрите, разположени в различни страни, както в рамките на Европейския съюз, така и извън Европа", каза държавният секретар Айварс Лапинс пред репортери.

Хакерите с нови стратегии, които да унищожават компютрите и мрежите

"Получихме хиляди искания в много кратко време. Това не е нормалният начин, по който функционира системата", каза той, добавяйки, че е в ход разследване. 

Сайтове, свързани с изборите в Чехия, били обект на хакерска атака

Сайтът беше върнат обратно към функциониране в рамките на няколко часа, но с намалена функционалност, принуждавайки Латвия временно да се върне към предишната хартиена система, която бе запазена като резервен вариант, след като цифровите рецепти станаха задължителни на 1 януари. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.