Държавата извършва проверка

Фирми обвиниха БДЖ в нагласена обществена поръчка за 4 милиона лева. Подозренията са, че заложените критерии са в полза на конкретен кандидат. Източване на милиони или конфликт между конкуренти?

Обявената обществена поръчка е за ремонт и поддръжка на 9 локомотива за срок от три години.  В България лиценз за такива ремонти имат само две фирми.  Едната, чието депо е в Русе, твърди,  че конкурсът е предрешен в полза на компания в София.

Държавата отпусна 31 млн. лева за БДЖ

„БДЖ изискват локомотивите да се дават за ремонт в Депо София и да се ремонтират за един работен ден. Това е абсурдно. Излиза, че тези ремонти са възможни и на теория, и на практика единствено на  територията на възложителя в Депо София, посочва Цветелин Колев от „Експрес Сервиз” ООД.

Дори дъщерна фирма на БДЖ подозира, че приоритетно обществени поръчки се печелят от една конкретна фирма.

„От появата на фирма „ЖП Тракция” станахме отбито дете, въпреки че сме дъщерно дружество. Какво повече да ви обяснявам”, коментира Гинчо Павлов от „БДЖ Кончар” АД.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата започва проверка в БДЖ

От фирмата, посочена от конкурентите й за победител в конкурса, отказаха коментар.  

А от Министерството на транспорта и държавните железници видяха атака между конкуренти.

„Моето усещане е, че „Експрес сервиз” желае да провали тази обществена поръчка. Тя не отговаря на изисквания”, посочва Веселин Василев от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Смъртни заплахи към служител на БДЖ

 От министерството са категорични, че всички фирми могат да участват. А ще спечели най-добра.

„На БДЖ му трябва компания, която да даде най-добри условия като качество и изпълнение”, изтъкна Велик Занев, зам.-министър на транспорта.

Още преди месец в разследване на NOVA ви показахме доклади и интервюта със служители на БДЖ, от които стана ясно, че машини на товарни превози са влизали многократно на фиктивни ремонти в халето на фирма "ЖП Тракция" АД. Шефът по ремонтите в БДЖ беше отстранен от длъжност, след като отправи смъртна заплаха към служител - свидетел на нередностите.

Междувременно министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди спешна проверка на спорната поръчка. Ако бъдат открити нарушения – тя ще бъде прекратена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.