Седем служители излезли в почивка едновременно

Готвят тежки наказания за 13 гранични полицаи. Причината - широко отворените порти на Летище София. 42 пътници минаха гратис българската граница с полет от Франция, след като нашите граничари излезли едновременно в почивка. 

Текат спешни проверки, появиха се и съмнения за провокация.

Борисов иска тежки наказания заради непроверените пътници от самолета

По-рано днес премиерът Бойко Борисов привика вътрешния министър, главния секретар и шефа на „Гранична полиция”, и поиска строги наказания за виновните. На първо четене имало ясни знаци, че са правени опити случая да се покрие.

Затова сега 13 гранични служители - 7-те напуснали смяна и техните ръководители, ще бъдат отстранени от работа.

Пътниците от цял самолет влязоха в България без проверка

При проверката стана ясно, че 7 гранични полицаи са излезли в почивка едновременно. А достъпът до страната остава свободен.

"Това което се случи, звучи твърде наивно. Един отишъл до тоалетна, един отишъл да пуши, да се храни", коментира вътрешният министър Валентин Радев. 

След пропуска вече е ясно кои са 42-мата пътници, минали транзит. Не били опасни.

За сигурността на съюза гарантирала и летищната проверка на качване от френска страна.

Опасност обаче имало за имиджа на страната ни. 

"Чиста немарливост. Тя води до падане на рейтинга на държавата по охрана на границата", коментира главният секретар на МВР Младен Маринов. 

А вариантът, че това е провокация преди срещата във Варна, също бил на дневен ред.

"Да се надяваме, че това не е някаква провокация за понеделник. Това беше допълнително притеснение. Понеделник идват лидерите на Европа и съседният президент и затова ще бъдем допълнително прецизни. Този случай е едно петънце, което ние трябва да изчистим бързо и да докажем на нашите партньори, че ние продължаваме да охраняваме границата на ЕС", коментира министър Радев. 

"Вътрешна сигурност" също ще проверява случая.

Междувременно от службите потвърдиха, че са заловили кипърски гражданин, издирван от Интерпол за предумишлено убийство и незаконно притежание на оръжие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.