До 2040 г. населението на България може да се стопи с още около 20-25%, сочи нов доклад

До 2040 г. населението на България може да се стопи с още около 20-25%. Това е заключението на Института за изследване на населението и човека при БАН. Докладът „Прогнозата за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г.” беше представен в парламента. 

БАН: Населението на България се топи с до 25% до 2040 година

„Това е едно нормално развитие в резултат на процесите, които вече години наред имаме – намаляване на раждаемостта, отлагане на ражданията, сравнително по-висока смъртност. Има много страни, които са в тази ситуация. В Европа ние сме сред 11-12 страни, в които населението намалява. Има други страни, където то ще се увеличава, но главно заради миграцията”, обясни в „Здравей, България” проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

НАЦИЯТА СЕ ТОПИ: До 1 година може да останем под 7 млн. души

„Намаляването на раждаемостта донякъде е свързано с естествени процеси, защото се повишава ролята на качеството на работната сила, на образованието, а не на количеството”, поясни тя.

ОБРАТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Село расте с по 100 души на година

„Смъртността у нас е сравнително по-висока заради застаряването на населението. Имаме много резерви за намаляване на смъртността и ако трябва да търсим възможности за по-благоприятно развитие на населението, може би трябва да се обърнем по-добре към здравеопазването”, коментира още проф. Катя Владимирова.

Какво още сочат данните от изследването – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.