Според турските власти покушението е дело на гюленистите

По случая за покушението на посланика на Русия в Анкара Андрей Карлов е задържан бивш сътрудник на Управлението по информационна технология и връзки на Турция, смятан за ръководител на физическия убиец на дипломата – Мевлют Мерт Алтънташ, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

САЩ ще разгледат турското искане за екстрадация на Гюлен

Разследването на покушението на руския посланик се води от следствена група начело с прокурора от анкарската прокуратура Адем Акънджи, с чиято заповед е задържан „организаторът“, известен в течението на гюленистите с прякора „Ахмет“. Прокуратурата смята, че именно задържаният е изтрил електронната комуникация на Алтънташ след убийството.

Турция издаде заповед за арест на Гюлен заради убийството на руския посланик Карлов

Според следователите именно под влиянието на „Ахмет“ Алтънташ започна да се придържа към възгледите на обвинявания, че е организирал опита за преврат от 2016 г. мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен и именно „организаторът“ е предал на убиеца заповедта за физическото отстраняване на руския дипломат. Покушението срещу Карлов бе проведено на 19 декември по време на изложба. Нападателят бе убит по време на полицейска операция. Руският посланик почина от раните си по-късно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.