Думата на младежите не се чувала, делегатите сами си платили билетите, а вечерта преминала в столичен клуб с полуголи жени

Скандал с младежка конференция, организирана от българското председателство. Лидерът на Европейския младежки форум започна рeчта си с думите, че е срам това, което се случва. Думата на младежите не се чувала, делегатите сами си платили билетите, а вечерта преминала в столичен клуб с полуголи жени и алкохол. Форумът се проведе в София межди 17 и 19 април.

„Това, което се случва е пример по учебник за това какво не е младежкото участие в Европа. Това беше срамно”, заяви Луис Алворадо, президент на Европейския младежки форум.

Така започна речта му в рамките младежката конференция под патронажа на българското председателството. Причината - не била дадена думата на младежите.

„Когато пристигнах на форума видях, че всъщност младежите не бяха представени. Нямаше диалог, младежите по-доскоро бяха наблюдатели”, каза още Алворадо.

Екип на „Здравей, България” потърси за коментар организатора на събитието - Министерството на младежта и спорта.

„Това е много странно, тъй като тази част от програмата не се прави от нас като министерство. Тя се прави от работна група, в която участват представители на Националния младежки форум  и Европейския младежки форум”, обясни Петър Младенов, началник дирекция "Младежки политики" към Министерство на младежта и спорта.

Според Алворадо друг организационен проблем е и фактът, че участниците сами платили самолетните си билети.

„Това се случва за първи път в историята. билетите се плащат със средства на Европейската комисия, които са предоставени на организаторите”, заяви той.

„Категорично опровергавам такова твърдение, защото те бяха информирани, че сумата за билетите ще им бъде възстановена”, контрира Петър Младенов.

В социалните мрежи се разпространи клип, за който се твърди, че е от партито на младежите.

„Ние предоставихме платформа на младите хора те да продължат да общуват в неформална среда”, обясни Младенов.

„На него се вижда, че младите хора се забавляват доста, защото прочетох, че много от тях са се възмутили и са си тръгнали. Имаше алкохол, но не е било в големи количества. Това не е различна практика от това, което се е случвало в Малта и Естония, където аз лично бях”, обясни още Петър Младенов.

А що се отнася до свършената работа - по време на форума са били прието 11 цели, които ще са препоръка за следващата стратегия за младежта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.