"Може да си е забравил телефона", смята Радослава Ненова

"Боян не е изчезвал за толкова дълго време. Случвало се е да има проблем с телефона, но в момента това вече е проблем". Това заяви за "Здравей, България" Радослава Ненова - жената, с която изчезналият алпинист живее на семейни начала. 

В същото време тя заяви, че все още вярва, че всичко ще бъде наред. За последно двамата се чули на 28 април: "След това той е тръгнал нагоре и оттогава никой не го е чувал. Чувстваше се добре. Не е имало някакъв проблем. Каза, че ще се обади на 3-ти".  

Организатор на експедицията в Хималаите: Има шанс Боян Петров да е жив

По думите й мъжът й винаги носи със себе си сателитния телефон: "Нямам представа защо е тръгнал без него. Може да го е забравил. Мога само да гадая. Планът е спасителите да тръгнат нагоре да го търсят". 

"Ако Боян Петров е над лагерите толкова време, едва ли има шансове да оцелее - без храна и без течност. Той е в бедствено положение. Той е диабетик, може и оттам да изскочат проблеми за здравето му". Това заяви за "Здравей, България" българският алпинист Дойчин Василев, изкачвал върха Шишапангма. 

Организатор на експедицията на Боян Петров: Обичайно е да си остави телефона

По негово мнение Боян Петров има сериозен проблем, след като не се е появявал няколко дни.  

Според Василев неговият колега трябваше вече отдавна да се е върнал: "Това означава, че сега той физически е възпрепятстван да направи това слизане. Дълбоко се опасявам, че горе той е попаднал в някаква клопка - има лавиноопасни пасажи, има технически трудни ръбове, които трябва да премине. Опасявам се, че той физически не е в състояние да се движи. За да закъснее толкова време, това е единственото обяснение. Нищо не ни остава, освен да чакаме". 

Алпинистът Дойчин Василев: Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее

По думите на алпиниста, Петров разчита главно на скоростно изкачване и скоростно слизане, както е правил при покоряването и на други върхове. 

"Винаги надежда трябва да има. Тя крепи всеки. Надявам се Боян да се върне. Единствено здравен проблем може да доведе до невъзможност той сам да се придвижи надолу и да спре, за да чака за помощ", заяви д-р Калина Сълова, лекар на част от българските хималайски експедиции и единствената жена българка, изкачвала връх Шишанпангма.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.