Вашингтон каза, че твърденията за 100 животинки годишно са преувеличени

Активисти обвиниха американското правителство за убийството на хиляди здрави котенца като част от секретен експеримент, продължил десетилетия, пише Independent.

Документи от американското министерство на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) показват, че учени от изследователска лаборатория  в Мериленд убиват по 100 малки животинки всяка година. Данните са предоставени от активистката организация за защита на животните White Coat Waste Project (WCWP).

5 месеца затвор за мъж, изхвърлил котката си през прозореца

2-месечните котета в продължение на 2-3 седмици са били хранени със сурово месо, инфектирани с токсоплазма – паразитът, който причинява болестта токсоплазмоза. След това паразитите били извличани от изпражненията им, за да бъдат използвани в други експерименти, предназначени за борба с хранителни заболявания. Твърди се, че след като изпълнели функцията си, котките били убивани и изгаряни.

Вицепрезидентът на WCWP Джъстин Гудман, заявява: „Смятам, че данъкоплатците ще бъдат отвратени, ако разберат, че в продължение на десетилетия са давали пари на Министерството на земеделието на САЩ – дома за убийства на котенца”.

Зоополицаите вече ще патрулират в населените места

Министерството излезе със становище, в което защитава проучването си с аргумента, че паразитът Токсоплазма  (T. Gondii) е един от най-разпространените в света и че целта им е била да ограничат случаите на зараза.

„Лабораторията направи всичко възможно да ограничи броя на котките, използвани за изследването. Твърденията за 100 животни годишно са сериозно преувеличени”, заявиха от държавната институция.

Редактор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.