Предлагат и да се криминализират случаите на бракониерски риболов

Да се въведат изпити за любителите рибари и да се криминализират случаите на бракониерски риболов. Това е записано в нов законопроект за изменение на Закона за рибарството и аквакултурите.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Бракониери на язовир Батак влачиха инспектор с джип

Текстовете предвиждат още повече правомощия на контролните органи, включително възможност за използване на физическа сила.

Въпреки че и сега има правила, служителите на Агенцията по рибарство твърдят, че не се спазват. Затова настояват за промени.

Влиза в сила пролетната забрана за риболов

"Целта ни е любителите риболовци да станат по отговорни и наистина да са започнати с правилата да извършват един по отговорен риболов и да спре обезрибяването на водоемите в България”, обясни Валери Спасов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

От различните рибарски сдружения също подкрепят идеята - изпит и след това билет. Практиката показва, че хората не познават риболовните правила. Така зарибили река Огоста, но рибата бързо изчезнала.

ЗАРАДИ ОТНЕTИ ЛИЦЕНЗИ: Напрежение сред рибарите по морето (ВИДЕО)

Предложени са и нови по-големи правомощия на служителите на Агенцията по рибарство. Друга новост в проектозакона е процент от продажбата на риболовни билети да отива за зарибяване.

До месец се очаква проектозакона за рибарството и аквакутурите да  бъде разгледан на първо четене в парламента.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.