Те тръгнаха към върха въпреки призива на жената до алпиниста да не го правят, за да не рискуват живота си

Жената до Боян Петров призова да се сложи край на издирването на алпиниста. В пост във Facebook Радослава Ненова обяснява, че от лагер 3 нагоре Боян няма да бъде намерен жив. Радослава пише, че колкото и да й се иска да не губи надежда, животът и оцеляването на участниците в спасителната операция са важни и те не трябва да бъдат застрашени.

КЪДЕ Е БОЯН ПЕТРОВ?: Спасителната акция продължава

"Ако за Боян битката е приключила, той трябва да си остане в планината. Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!", пише още Ненова.

Въпреки това шерпите решиха да продължат акцията. Вече пет дни повече от 100 души и три хеликоптера търсят българина. Тази сутрин китайските спасители са претърсили района около лагер 3 преди върха, но са открили само предмети от стари експедиции. Малко по-късно се появи информация, че са открили инсулина на Боян Петров около лагер 3.

Издирвателна акция по въздух нямаше. Хеликоптерите бяха в базата в Катманду в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Такъв обаче не се появи.

Радослава Ненова: Светът би бил скучен без хора като Боян Петров

В понеделник към върха трябва да се отправи и втората спасителна група, която претърсваше района около втория лагер, а малко по-късно се изкачи до последния, където ще прекара нощта.

„Ние сме на 7000 метра в момента, няма нищо ново. Надявам се, че утре или вдругиден вече ще имаме новини. Това мога да ви кажа засега, защото почти нямаме батерии на телефоните и трябва да ги пазим. На тази височина е изключително трудно да зареждаме”, обясни един от спасителите.

Леден капан блокира издирването на Боян Петров (ОБЗОР)

Днес хеликоптерите не се включиха в издирването заради безопасността на спасителите по склона. И при двата полета на машините вчера нямаше следа от българския алпинист.

„Прелетяхме над лагер 1, лагер 2 и лагер 3 на над 7500 метра. Нямахме късмет, защото не видяхме нищо. Мисля, че може да се е скрил в някоя цепнатина. Иначе щяхме да го видим. В този участък снегът е много дълбок”, разказа един от пилотите.

„Снегът може да скрие всякакви следи. Човек може да се е скрил на едно място и може отгоре да се е създала една лека снежна покривка като воал и това нещо да не може да се види от самолет или хеликоптер”, смята Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм.

Радослава Ненова: Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание

Междувременно и дъщерята на Боян Петров – Тея, публикува емоционално съобщение в социалните мрежи.

„През тази изминала седмица останах без думи и все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като ‘‘Аконкагуа‘‘ или ‘‘Боуд Пик‘‘ и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично – той отиваше всяко лято и се връщаше. Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там където винаги е искал да бъде – в планината”, написа Тея Петрова.

Пред NOVA тя заяви, че не губи надежда баща й да бъде открит жив.

„Надежда винаги има. Знам, че търсенето вече се проточва доста. С всеки ден и час има по-малка вероятност. Много неща може да са се случили, за които ние не знаем. Надявам се в най-скоро време да има някакви новини. Знам, че се прави всичко, което е възможно. Наистина много силно желая баща ми да се върне”, каза за Новините на NOVA Тея Петрова.

Нужни ли са пари за хеликоптерите, които издирват Боян Петров?

В събота в лагер 2 бяха открити две палатки. Нито една от тях обаче не беше на алпиниста ни. Все още липсва всякаква следа от него. По всяка вероятност търсенето по земя ще продължи и в понеделник, когато втора група спасители трябва да се отправи към върха. Засега не се планира ново издирване по въздух, тъй като разрешителното на хеликоптерите е изтекло, заявиха за NOVA координаторите на акцията от българска страна. Това обаче не било проблем, защото в случай, че има някакви новини, бързо може да се изкара и позволение за полет.

Снимка на китайски алпинист, заснета от хеликоптер. Тя е направена над района на лагер 1 в посока лагер 2. /Фотограф: Мингма Шерпа

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.