Те изпратиха отворено писмо до премиера и президента

Българският футболен съюз и клубовете, които са негови членове, изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, в което се обявяват против планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри.

IAB България със становище за готвените промени в Закона за хазарта

В писмото се подчертава, че букмейкърите и организаторите на лотарийни игри "инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети".

АБРО излезе с декларация за законопроекта за рекламата на хазарт

От БФС подчертават, че футболната централа не получава пари от държавата и трябва да се справя със собствени ресурси, като евентуалните промени в закона биха се отразили на това.

Вижте пълния текст на писмото от БФС и клубовете:

"Българският футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС, изразяваме своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки срещу най-масовите и популярни развлекателни игри – спортните онлайн залагания и лотариите.

И ПФК "Левски" против затягане на рекламата на лотарийни игри

Организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България. За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети.

По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията – задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците.

КРИБ се обяви против готвени рестрикции върху лотарийните игри

От останалите средства лотариите заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера. Така е във всички останали държави-членки на Европейския съюз, и тъкмо поради това навсякъде държавата не само регулира, но и подкрепя развитието на лотарийните игри.

Подобна е ситуацията и с лицензираните букмейкъри за спортни залагания, които инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети.

На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици – водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри.

Обръщаме се към управляващите – моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.