Вицепремиерът е в Брюксел на конференция за доброто управление на политиката по сближаване на ЕС

Кохезионната политика променя всички за добро. Тя не е само инвестиционен процес, но и училище за администрацията, защото управлението на европейските пари внася нов манталитет, разбиране, култура и навици в администрациите на всички държави-членки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Брюксел на конференция за доброто управление на политиката по сближаване на ЕС, съобщи пресцентърът на Министерския съвет, цитиран от БТА. 

Томислав Дончев: "Законът Макрон" противоречи на европейските принципи

Дончев подчерта, че е време политиката по отношение на администрациите в ЕС да е обща европейска политика и да има минимален стандарт, на който да отговаря всяка една администрация в държавите-членки на ЕС. 

Томислав Дончев стана Морфей от "Матрицата" (СНИМКИ)

На конференцията комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела обяви старта на инициативата на ЕК за ускоряване на изграждането на административен капацитет за управление на европейските средства през следващия програмен период. Първата фаза на инициативата е на стойност 900 000 евро. Общо пет Управляващи органа на оперативни програми от България, Гърция, Полша, Хърватия и Испания ще получат подкрепа от ЕК за допълнително укрепване на административния капацитет чрез използване на експертизата на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От българска страна за участие в инициативата е одобрена ОП "Региони в растеж" 2014-2020. 

Държавата: България няма да загуби пари от еврофондовете

"Ние носим отговорността да гарантираме, че Кохезионната политика ще продължава да подобрява ежедневието на нашите граждани и ще има конкретни резултати в европейските региони", заяви комисар Вела. По думите му едно инвестирано евро днес ще генерира близо три евро допълнителен БВП след 10 години. 

Томислав Дончев за случая "Скрипал": Категорично солидарни сме с Великобритания

През 2018 г. политиката на сближаване на ЕС отбелязва 30 години от създаването си. Тя е най-важният инвестиционен инструмент на ЕС, който подкрепя икономическия растеж, създаването на работни места, конкурентоспособността и намаляването на различията между страните-членки. За сегашния програмен период до 2020 г. по линия на Кохезионната политика ще бъдат инвестирани 351,8 милиарда евро в европейските региони, от които 7,4 млрд. евро в България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.