Една четвърт от всички тийнейджъри признават, че са си правили гола или полугола снимка и тази провокация е станала публична в интернет

Една четвърт от всички тийнейджъри признават, че са си правили гола или полугола снимка и тази провокация е станала публична в интернет. Данните са от изследване на Центъра за безопасен интернет.

Всяко пето дете се е срещало с човек, когото познава от интернет

В борбата срещу изнудването на деца в мрежата обаче трябва да се включат и родителите и самите деца. Това е посланието и на кампанията "Облечи се, бе" - да предупреди наивните, че неудачното поведение онлайн може да доведе до сериозни последствия, включително върху психиката на подрастващите.

Отваряш Facebook на телефона и едни снимки изпъкват на фона на всичко друго – разголваш се и започват да валят лайкове и коментари. Най-ползваните от деца социални мрежи изискват навършени 13 години. Още на 12, а и по-рано, 73% от децата в България са онлайн и вече имат профил. А в интернет има всичко – и хубаво, и лошо.

ОПАСНОСТ В МРЕЖАТА: Заплашени ли са децата от кибертормоз?

Киберскаутите са ученици и студенти, които се борят интернет да стане по-безопасен за децата и тийнейджърите. Казват, че тормозът в интернет започва неочаквано и най-често за отмъщение. Например, след раздяла между двама влюбен.

Противно на очакванията, да се снимаш гол или разсъблечен издава, че човек е неуверен в себе си и не се чувства добре в кожата си. Социалните мрежи ни заливат с групи, пълни с голи или полуголи снимки, език на омразата, нецензурни жестове и думи.

ИГРАТА "СИН КИТ": Измислен сюжет или реална заплаха за децата?

Най-рисковата група са младежите между 12 и 15 години. Децата могат да бъдат още по-изобретателни в жестокостта си, като променят снимка на свой съученик с фотошоп. Специалистите признават, че това не е най-страшното - зачестявали случаите на сексуални посегателства. Повече от 80% от съдържанието в педофилските сайтове е генерирано от самите деца доброволно и несъзнателно. Според специалистите причината е, че с тях не се разговаря достатъчно рано и достатъчно открито за секса.

Мина и Елена са част от онези киберскаути, които стоят зад кауза „Облечи се, бе!”. Правят го, защото не приемат случващото се.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.