Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско” ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб м годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

„Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават”, каза българският министър-председател.

„Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчерта Бойко Борисов.

Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията на църквата „Св. Стефан” в Истанбул.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

„Енергетиката е важна област, в която развиваме отношенията си. Виждаме България като наш стратегически партньор. Предстои да открием ТАНАП. С него годишно около 10 млрд. куб. м азерски газ ще бъде транспортирани до европейските държави”, заяви Йълдъръм.

„Между двете страни туристическият обмен се е увеличил още повече. България е една от топ държавите с туристи в Турция. България е пета в класацията. Това също допринася за добрите ни отношения“, заяви турският премиер.

„България полага изключително много усилия, за да може да придвижи европейския дневен ред напред. Оценяваме усилията й като председател на Съвета на ЕС“, изтъкна Бинали Йълдъръм.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.