Продължава визитата на Борисов в Израел

България и Израел могат да работят заедно в областта на новите технологии, по-специално в отбраната - за производството на дронове. Това си казаха българският и израелският премиер в Йерусалим.

Бенямин Нетаняху благодари на Бойко Борисов за спасяването на българските евреи и за общата работа срещу антисемитските настроения и тероризма. Българският премиер обяви, че се очаква през септември в София и в Тел Авив да бъдат открити два еднакви паметника в памет на спасените български евреи. 

"Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи. Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма“. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху при посрещането на българския си колега Бойко Борисов в Ерусалим. 

Руски газ от "Турски поток" ще минава през България

"От името на всеки българин благодаря за това, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател каза: "Никога няма да забравим това, което българският народ направи за еврейския. Със спасяването на българските евреи от депортация, нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия", заяви Борисов на съвместната пресконференция.  

"За мен Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността в Близкия изток. С израелския министър-председател Бенямин Нетаняху днес ще обсъдим възможността за съвместно производство в областта на отбраната", допълни той.

В своето изказване премиерът Бойко Борисов отбеляза, че отношенията между ЕС и Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Израел е страна, ще се подпишат: „Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.“, обясни Борисов. 

Българската делегация включва вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, както и кмета на София Йорданка Фандъкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.