Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 г. и не е променяна оттогава

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС и БТА.

Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 г., за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 г. и на 63 години за жените през 2034 г.", уточни в четвъртък премиерът Дмитрий Медведев. 

Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени през 1959 г., и жените, родени през 1964 г.

Какво се променя от 1-ви януари 2018-а година?

"С оглед високото социално значение на въпроса промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта.

Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия. 

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 г. и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30% от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица, посочва АФП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.