Това стана с общо решение на основните банки в страната

Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе прекратен с общо решение на основните банки в страната след пет последователни обира с взлом в последните няколко седмици, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 

Полицията издирва неизвестните извършители, които са взривявали устройствата, за да ги оберат. В някои от случаите крадците са успели, в други са се провалили. Досега са били откраднати няколкостотин хиляди евро. 

УДАР ЗА 1,5 МЛН ЕВРО: Намериха ли бандитите, които обраха инкасо в Рим?

Представители на банките отбелязват, че през 2015-2016 г. в страната не е имало подобни посегателства, а през миналата година са отчетени два неуспешни опита. Белгийската полиция е получила данни от колегите си от Германия и Холандия, които са съобщили напоследък за сходни случаи и в техния периметър. 

Двама българи са задържани в Италия заради измами с банкомати (ВИДЕО)

Белгийските банки обмислят поставянето на мастилници в банкоматите, за да може при взривяване на устройствата, банкнотите вътре да бъдат унищожавани. Засега въведените ограничения за достъп до банкоматите от 23.00 ч. до 6.00 ч. не важат за машините, поставени на улични фасади, а само за онези, които се намират в закрити помещения. 

Осъдиха българин, опитвал се да обира банкомати на Бермудите

От началото на века разплащанията в брой в Белгия постоянно намаляват след множество въоръжени грабежи на банки, магазини и бензиностанции. Много банкови клонове изобщо не използват пари в брой, а клиентите, които искат да теглят средства на ръка, трябва да подадат заявка поне едно денонощие предварително. В страната няма търговски обекти, които да не приемат банкови карти за разплащане. Освен за повече сигурност, този подход се прилага и за изсветляването на икономиката. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.