За какво да внимават собствениците на аквапаркове и за какво - родителите?

Изрядни ли са всички аквапаркове в страната? Поводът за засилени проверки у нас стана трагичният инцидент в турски курорт, където българче загина след удар в корема при спускане по водна пързалка.

По документи актракционите трябва да са технически безопасни, а родители, търговци и спасители – с широко отворени очи.

ПРЕДИ СТАРТА НА СЕЗОНА: Строги правила за аквапарковете

„Хората понякога сами казват, че документите не са толкова важни, но наличието на технически паспорти, на дневници за ремонти – това са абсолютно необходими реквизити, за да сме спокойни”, обяснява Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Собствениците на водни пързалки у нас са задължени да осигурят поне един спасител, който да контролира спусканията. По морските паркове опашките по пързалките са дълги. Правилата са навсякъде, а табели дебнат отвсякъде. Но дали някой ги чете?

„Малолетните до 14 години и непълнолетните до 18 години задължително да бъдат придружавани от възрастен – родител, роднина, попечител, който да полага грижа за тях. При нас няма как да влязат деца, ако няма кой да отговаря за тях”, категорична е Силвия Гогова, маркетинг мениджър в аквапарк.

ТРАГЕДИЯ С БЪЛГАРЧЕ В ТУРЦИЯ: Момиченце почина след удар на водна пързалка

С пожелателен, но не и задължителен характер е децата да бъдат с вързани коси или с водни шапки, а от банските им да не стърчат връзки. Децата с ръст под 1.30 см не могат да се пускат по всички водни пързалки, а за по-високите това е разрешено. Правилата са съобразени с дълбочината на басейните.

Призивът към всички е – да се забавляваме разумно. А родителите да бъдат по-бдителни към децата си.

„Няма как да сложим бавачка до всяко дете. Абсолютно обща е отговорността”, категоричен е Петър Костов, собственик на хидропарк.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.