За да изпълнят другата му мечта – да проходи, семейството има нужда от средства

„На крилете на моята мечта”. Това е заглавие на есе, което написа едно 12-годишно момче от село Езерче. В него то разказва за най-съкровените си желания, а едно от тях стана реалност благодарение на директора на училището в селото.

Денят на Илкер започва както всеки друг. Преговор на новия урок, подготовка на домашните и закуска. Илкер има вродено заболяване, страда от спинална мускулна атрофия. Майка му Фатме е неотлъчно до него, а баща му Шенол работи в ресторант в Англия, за да може да издържа семейството. Успява да се връща в родината си веднъж годишно.

Един ден момчето получава една задача от училище - да напише есе на тема „ На крилата на моята мечта”. Есето е част от конкурс на Центъра за приобщаващо образование. Кандидатстват 600 деца, 12 от тях са избрани за най-добрите. Сред тях е и Илкер. Който обаче не подозира, че разказвайки за мечтите си, ще сбъдне една от тях.

„Моите мечти са много, но аз ще изброя само две. Едната от тях, която искам най-много е да провървя като другите и да скачам, да бягам. Втората ми мечта е да се кача на самолет и да видя света от високо”, пише Илкер.

Защо социални отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с увреждания?

Мечтата на Илкер да полети се превръща в обща мечта на всички замесени в реализирането й. Директорът на училището се свързва с фирма, осъществяваща полети със самолет.

Илкер е отличник в училище и любимец на всички. По време на концерта за завършването тази година получава куп награди. Освен грамотите и овациите на съучениците, Илкер не подозира, че вече една от мечтите му се сбъдва – да лети със самолет.

„Беше много щастлив, видях го в очите му, че се е сбъднала мечтата му. Гордея се с него”, казва Фатме Сальовлу, майката на Илкер.

„Почувствах се като птиците, че летя, че наистина имам крила”, разказва Илкер.

„Той ни спечели сърцата с това прекрасно есе. Това е един нагледен пример за това как училището намира подадена ръка и сбъдва една детска мечта”, обяснява Камелия Илиева от Център за приобщаващо образование.

За да изпълнят другата му мечта – да проходи, семейството има нужда от средства. В селото няма и физиотерапевт, който да работи с Илкер. За операцията на Илкер са нуждни 100 000 лв. Но за да мечтае не са нужни пари, има нужда само от чифт крила.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.