"НАТО е по-силен съюз", е заключението на Йенс Столтенберг след двудневната среща

Остри изказвания между съюзници, фалшива новина и бурни дебати за военните разходи на НАТО. Така завърши Срещата на върха в Брюксел. Заради острите критики на американския президент Доналд Тръмп, лидерите на 29-те държави се събраха на извънредно заседание. А президентът Румен Радев разговаря и с американския президент Доналд Тръмп, и с турския президент Реджеп Ердоган.

НАТО е по-силен съюз. Това е заключението на генералния секретар на НАТО след двудневната бурна Среща на върха в Брюксел.

Румен Радев: Лидерската среща на НАТО препотвърди единството в Алианса

„Всички съюзници чуха ясно и силно посланието на президента Тръмп. Разбираме, че американският президент е много сериозен по отношение на разходите за отбрана и това има ясен ефект върху съюзниците”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

А самият Доналд Тръмп отчете успеха като лична победа. Вчера той вдигна залога с искане за удвояване на разходите за колективна отбрана до 4% от БВП. Доналд Тръмп разясни, че това е планът за по-далечно бъдеще, а не за сега.

Радев и Тръмп разговаряха в Брюксел (СНИМКА)

„Привързаността на САЩ към НАТО остава много силна. Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО”, коментира американският президент Доналд Тръмп.

В рамките на форума президентът Румен Радев е разговарял лично с Доналд Тръмп на дискусията за военните бюджети.

„Всички дебати за 4%, които вчера хвърли президентът Тръмп, останаха за по-нататък. Споровете са в момента за това кога да се достигнат 2% от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина”, коментира българският президент Румен Радев.

Тръмп: САЩ няма да напускат НАТО (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радев повтори искането националният ни план за постигане на 2% разходи за отбрана от БВП да бъде разгледан през септември.

„Най-важното за нас е да проумеем, че повишаването на отбранителните способности на всяка държава, не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост”, коментира българският президент Румен Радев.

Президентът имаше и двустранна среща с турския си колега Реджеп Ердоган, само дни след като беше гост в Анкара за встъпването му в длъжност. По повод коментарите, че той е бил един от двамата държавни глави от Европейския съюз гост на церемонията в Анкара, Радев отговори така:

„Моят мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито съм избиран от българското правителство. Избран съм на този пост от българския народ и действам от негово име, взимам решения от негово име”, заяви Румен Радев.

НАПРЕЖЕНИЕ В БРЮКСЕЛ: Извънредна среща на НАТО заради Тръмп (ВИДЕО)

В хода на днешната среща с Ердоган са засегнати двустранни въпроси като компенсациите за тракийските бежанци, проектите за промяна в закона за вероизповеданията.

„Поставихме въпроса за втората тръба на „Турски поток”. Считам, че България е естествено продължение на тази тръба”, коментира Румен Радев.

Срещата на върха в Брюксел ще остане в историята и за Македония, която след дълги години чакане получи покана за членство в НАТО.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.