Държавата реши да увеличи обезщетенията за умъртвените животни

Нов епизод в битката на държавата с чумата в Странджа. Ветеринарните власти се оплакаха от агресията на протестиращите - изгонили ги с камъни. И предупредиха, че гражданското неподчинение застрашава държавата от разрастване на епидемията. В същото време властта реши да увеличи обезщетенията за умъртвените животни. Стопаните първо отказаха парите, но после ги взеха. А заради кризата БСП поиска оставката на земеделския министър.

БАБХ: Чумата е пренесена у нас от нелегално вкарано животно от Турция

Напрежението в Странджанско и днес остава. Остава и барикадата около двора на баба Дора - единствената, чието стадо все още е живо. А за останалите започна изплащането на обезщетенията. Хората обаче се наредиха на опашка часове по-рано. Парите пристигнаха с полицейски ескорт. Това, което стопаните чуха, не им хареса и те отказаха парите за умъртвените животни - минимум 190 лева за овца и коза и по 140 лева за яре и агне.

Към момента евтаназираните животни са 4000. Само в Шарково има още 115 животни. Кога обаче ще бъдат умъртвени не е ясно. Защото процедурата е спряна заради агресия.

„Екипите са изтеглени, тъй като са възпрепятствани, от Шарково и от Крайново, замеряни са с тежки предмети”, обяснява Ивайла Давидова от Българската агенция по безопасност на храните.

БАБХ: Всяка заповед за евтаназия е с протокол за лабораторни изследвания

Властите са категорични, че няма алтернатива и единственият изход е евтаназирането. И предупреждават, че заразата може да прерасне в епидемия.

А всички, които заради заразата останаха без животни, ще могат да имат нови стада. Но 21 дни след като огнищата бъдат тотално ликвидирани.

Постоянни полицейски патрули спират товарни автомобили на прохода Шипка. Те извършват проверки на превозните средства с цел недопускане превозването на заразени животни от Южна към Северна България. Мярката е предприета, заради получени сигнали за възможен транспорт на животни от заразените райони в ямболско и бургаско, където има чума по дребните преживни животни. Полицейски патрули има и на прохода „Хаинбоаз”.

Увеличават компенсациите за собствениците на убити животни

Какъв е пътят на заразата от чума? Според експертите на Агенцията по безопасност на храните най-вероятно опасният вирус е пренесен у нас от болно животно, внесено от съседна Турция, коенто по всяка вероятност е станало по нелегален път. У нас то е попаднало в стадо и заразата се е разпространила. Впоследствие чумата се е разпространила в Ямболска и в Бургаска област. Регистрирани са общо пет огнища на заболяването. Досега са евтаназирани около 4000 животни.

А следобед в земеделското министерство се проведоха поредните преговори в опит за успокояване на напрежението.

„Ще предприемем действия за малките стопани, ще почистим дворовете им. Не мислим, че ще могат сами да се справят, ще дезинфекцираме”, обясни земеделският министър Румен Порожанов.  

Напрежението около засечените случаи на чума извънредно се пренесе и в парламента. БСП поискаха министерски оставки, а управляващите видяха опит за популизъм.

Извънреден председателски съвет в НС заради чумата

„Оспорихме всички досегашни дейности на правителството като незаконни. Румен Порожанов и премиерът носят отговорност за всичко”, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Опозицията твърди, че има нарушаване на закона, управляващите отчитат правилна реакция, при кризисна ситуация, а министрите признават пропуск в комуникацията.

„Това за първи път се случва в Европа. Такава чума не е влизала! Може би сме направили грешки с комуникацията, но сега ще го оправим”, закани се министърът на вътрешните работи Валентитн Радев.

Политическите партии се споразумяха да се работи по осигуряването на по-високи обезщетения.

Официалната позиция от Европа по темата. Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. Това обяви за NOVA говорителят на комисаря по здравеопазване и безопасност на храните. Брюксел ще покрие 75% от разходите за компенсирането на собствениците, но до 100 евро на животно. А земеделският министър Порожанов се срещна с организации на животновъдите и обеща максимални обезщетения.

Репортери: Цеца Алексова, Владислава Тричкова, Методи Владимиров

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.