Заседанието се организира по молба на Оперативния щаб за борба със заразата

В седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите, депутатите поискаха от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще.

Това стана ясно след продължилото близо два часа съвместно заседание на Оперативния щаб, сформиран по искане на премиера във връзка със ситуацията, и Председателския съвет на парламента, свикан извънредно. Срещата е по искане на оперативния орган, за да получи той, по думите на вътрешния министър Валентин Радев, доверие от НС за предприетите и набелязани стъпки.

Освен опасност от зараза, имаме една по-голяма опасност – от гражданско неподчинение и ескалиране на напрежението”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата.

На въпрос дали има основание за оставки, Нинова отговори: „Има. Да не си измиват ръцете с председателя на БАБХ г-н Илиев. Той е най-ниската брънка в цялата тази работа. Г-н Порожанов и премиер-министърът носят отговорност за всичко“.

Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция

От ГЕРБ пък контрираха, че всички предприети мерки за борба със заразата са били наложителни и адекватни. 

"Ние знаем, че оставките при опозицията са техни ежедневни упражнения. И това е съвсем нормално - опозицията да критикува изпълнителната власт", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Хора, които тръгват да ловят риба в мътни води, съветвам ги да приберат такъмите. Съжалявам,че БСП не застанаха до нас. Такава чума има! Това трябва да стане ясно на хората", заяви от своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Министър Порожанов заяви, че всеки един от министрите в кабинета е готов да се оттегли от поста си, но само, ако премиерът Борисов поиска това.

Порожанов информира, че се обмисля да бъде наета държавна компания, която да изчисти, измие и дезинфекцира засегнатите територии.

Валери Симеонов: Нерегламентирана търговия е причина за чумата

Обезщетенията ще са в максималните размери, ще бъдат изплатени във възможно най-кратки срокове между седмица и десет дни, увери Цветан Цветанов, но подчерта, че, ако не се направи евтаназия сега, това би застрашило поминъка. Ако не се предприемат действия, ще попаднем в забрана от ЕК, ограничаваща по-късно износа от територията на страната и търговския стокообмен, разясни той.

Фермерите с евтаназирани животни ще получат обезщетенията по банковите си сметки. Компенсации в брой хората могат да получат и в кметствата. Министерството на земеделието е наредило над 300 000 лева.

Специалисти от Европейската комисия пък започват да оценяват работата на ветеринарите от Агенцията по безопасност на храните.

А БСП поиска оставки. Според левицата, мерките на държавата не само не са премахнали опасността от зараза, а дори са създали риск от гражданско напрежение и сблъсъци.

„Оспорихме всички досегашни дейности на правителството като незаконни. Румен Порожанов и премиерът носят отговорност за всичко”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„В момента, в които премиерът каже, всеки министър е готов да подаде оставка”, коментира министърът на земеделието Румен Порожанов.

МВР със спешни мерки за ограничаване на заразата сред животните

Опозицията спряга нарушаване на закона, управляващите отчитат правилна реакция при кризисна ситуация, а министрите признават пропуск в комуникацията.

„Това за първи път се случва в Европа. Такава чума не е влизала! Може би сме направили грешки с комуникацията, но сега ще го оправим”, закани се министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

В едно обаче беше постигнато съгласие - не бива да се играе със страховете на хората.

„Освен опасност от зараза, имаме една опасност от гражданско напрежение и сблъсъци”, коментира Корнелия Нинова.

Политическите партии се споразумяха да се работи по осигуряването на по-високи обезщетения.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.