Хакерите искат сума от 200 евро, за да възстановят акаунта

Турски хакери разбиха профилите на български знаменитости в Instagram. Някои от изнудвачите искали откуп, за да върнат акаунта на жертвата.

МЕРКИ СРЕЩУ КИБЕРАТАКИТЕ: Брюксел приема ново законодателство

„Общо взето моделът им е идентичен. Изпращат имейл, който изглежда изключително истински. Съобщението е за верификация на профила, тоест да потвърдиш, че имейлът и паролата ти са актуални. Ако получим такъв имейл трябва да е с лично обръщение към нас, защото ние сме вкарали личните си данни в тази платформа”, коментира фитнес моделът Биляна Йотовска за „Здравей, България”.

Поръчкови убийства, порно и търговия с дрога: Тайните на тъмния интернет (ВИДЕО)

„Това всъщност са фишинг атаки. В момента се води разследване. Знае се, че има и човек от България, който им подава профили на известни личности, които имат много последователи и биха се подвели”, каза певицата Ева Георгиева.

Тя сподели, че след като профилът й е бил блокиран, веднага е получила съобщение, че може да го възстанови, ако заплати 200 евро.

За какво трябва да внимаваме при онлайн пазаруването?

 „В интерес на истината това са хора, които имат малко повече свободно време и си го губят по този начин. Вероятно това са тийнейджъри, които искат да спечелят пари. Трябва да има групова жалба от потребители, за да започне разследване в Турция”, обясни Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Той съветва потребителите задължително да включват двуфакторната идeнтификация (two-factor authentication) на профилите си, за да се предпазят от подобен вид посегателство над личните им данни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.