ГЕРБ иска разследващите да проверяват за "черни каси" в партиите

От ГЕРБ поискаха разследващите органи да проверят дали има "черни каси" в партиите. Поводът - разминаване в твърденията на общинския съветник Бенчо Бенчев и на централата на „Позитано” за това какви пари е давал той за БСП.

Бенчо Бенчев: Така се случи, че бях на неудобно място с неудобни хора

Има изявления на хора от ръководството на БСП в Бургас, че г-н Бенчев е давал 20, 30, 50 хиляди лева. В същото време същото ръководство казва, че по отчет той е дал по 70 лв., което е едно много сериозно разминаване. Това нещо трябва да бъде проверено и според мен вече трябва да бъде проверявано и от органите на реда, не просто от журналисти и от други политици”, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И допълни: „Те са го предложили за заместник-председател на Общинския съвет - точно него. Защо не някой друг? Защото вероятно приносът му е бил най-съществен”.

Самият Бенчев отрече финансовият му принос за БСП да е само 70 лв.

Не е вярно, не мога да отговоря сега. Аз ще докажа какво съм финансирал, но не мога в момента. Не ми е добре”, заяви Бенчев за NOVA.

Той не обясни дали по своя воля ще напусне Общинския съвет на Бургас. А БСП Бургас днес внесе писмо в местния парламент, според което той вече не ги представлява.

Несрин Узун: Станахме жертва на изключителната доброта на Бенчо Бенчев

Премиерът Бойко Борисов предпочете да остане в страни от размяната на удари по политическия му опонент.

Вижте, голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи и гонене, махане и толкоз”, коментира министър-председателят.

А БСП отговори с метафора: „Ролс Ройс”-ът на Бенчев бил зареждан от институциите.

Мога да кажа кой е помагал на Бенчо Бенчев да си зарежда „Ролс Ройс”-а. Тази фирма охранява НОИ-Бургас, охранява митниците, и то прави денонощна охрана в Бургас и ЯмболБенчо Бенчев е общински съветник от групата на БСП и коалиция – Бургас. Той е представител на нашия коалиционен партньор – Сдружението на пенсионерите. Единствените средства, които Бенчо Бенчев по някакъв повод е давал на БСП, са 70-те лева, които групата общински съветници събира за своята дейност. БСП няма „черна каса”, заяви депутатът на социалистите Кирил Добрев.

Докато на фокус е скандалът с Бенчев, правителството разпределя с постановления милиони левове на общини на ГЕРБ и ДПС година преди местните избори. Червените не спряха дотук с обвиненията.

Как бяха върнати у нас арестуваните в Истанбул българи

Въпросът ми е към ръководството на Парламентарната група на ГЕРБ: Правени ли са опити да се плати на народни представители от БСП да напуснат „Коалиция за България”? Защото обещават 5-цифрени заплати, ако напуснеш групата на БСП и нямаш никакви ангажименти , освен на вотове на недоверие да крепим правителството”, заяви Добрев.

ГЕРБ не коментираха тези твърдения. Попитаха обаче финансирал ли е Бенчо Бенчев с пари президентската кампания на Румен Радев. От президентството отговориха, че пълният списък с дарителите може да бъде видян на сайта на Сметната палата. Проверка на NOVA показа, че бургаският бизнесмен не е сред  хората, дарявали пари за кампанията на Румен Радев. Самият той също отрече да е дарявал пари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.