Стотици шофьори се озоваха в параграф 22

Безпрецедентен хаос на застрахователния пазар. Причината е фалит на една от компаниите, оперираща у нас.

 200 000 автомобила остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, а институциите са с вързани ръце. 

ДРАСТИЧНО УВЕЛИЧЕНИЕ: Цените на "Гражданска отговорност" отново скачат

Новината, че кипърският застраховател „Олимпик” фалира и клиентите на компанията у нас трябва спешно да си направят нови застраховки, изненада стотици в цялата страна. Като Радослав, който отиде в централния офис на фирмата, за да търси правата си.

„Дойдох днес да заведа щета, но ми обясниха, че от петък нямам „Каско””, разказва Радослав Мутафчиев.

По официални данни в  подобна ситуация са общо 200 000 автомобила, със сключена застраховка „Гражданска отговорност”. В социалните мрежи започна организирано недоволство.

700 милиона лева изплатени застраховки през 2016 г.

Казусът създаде правен парадокс. Българският клон е част от кипърска фирма, която обявява фалит, по чуждо законодателство. Така институции у нас остават с вързани ръце. От Гаранционния фонд обявиха за NOVA, че „сключените полици няма да важат.  А по закон Фондът не гарантира застрахователи от други държави”.

На сайта си от компанията в София обявиха, че всички потребители, трябва да намерят алтернатива, а вече платените пари - да търсят  от кипърската фирма. 

Българският клон вече има назначен кипърски ликвидатор. Официални коментари са забранени. По информация на NOVA втори месец служителите не са получавали заплати, а от края на май плащанията на обезщетения са блокирани. Потърпевшите са десетки. 

От Комисията за финансов надзор обявиха, че от 00:00 часа на 18 август застраховките няма да важат и спешно трябва да бъдат сключени нови полици към нов застраховател. В противен случай, при евентуален инцидент шофьорът ще бъде глобен и ще трябва да плати всички щети. 

Официално фалитът ще бъде обявен в кипърския държавен вестник в петък. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.