Потребителите поръчват оригинал, а получават менте

Поръчваш оригинал, получаваш менте! Измамна схема за продажба на фалшиви мобилни телефони. В социалните мрежи и сайтовете за онлайн търговия се продават телефони -  реплики, които обаче са обявяват за оригинали.

Спецоперация удари 10 000 магазина за онлайн търговия с фалшиви стоки

Обяви с по-ниски цени на мобилни апарати заливатонлайн пространството.  Телефоните се оказват реплики на официални световни марки.

Най-лесната проверка на апарата е в онлайн сайтове. Там с въвеждането код от телефона и излиза информация за марката и вида му.

Как да защитим личните си данни в Wi-Fi мрежа?

Екип на NOVA  също опита да поръча мобилен телефон от съмнителен продавач. Попитахме дали телефонът е реплика и продавачът не отрече. След като поискахме лична среща се оказа, че няма налични апарати.

Сигнали за фалшиви стоки могат да се подават до Комисия за защита на потребителите.

Има ли слънцезащитни кремове-менте на пазара? (ВИДЕО)

От Комисията могат да контролират подадената към потребителя информация и наличие на нелоялна търговска практика. Санкциите за нарушителите могат да стигнат до 30 000лв.

Служителите на Патентното ведомство следят за нарушения на правото върху търговската марка или промишления дизайн. Глобите са от 500 до 1500 лв. за физически лица и имуществена санкция от 1000 до 3000 лв.

За периода 2017 – 2018 г. обаче подадени сигнали няма.

Повече вижте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си