Засега Венеция Караманова остава начело

Постигнато е съгласие в спора с Детския радиохор. Генералният директор на БНР и Венеция Караманова са се разбрали засега тя да остане начело на хора.

СЛЕД ПРОТЕСТА ПРЕД МС: Детският радиохор на спешна среща с министъра на културата (СНИМКИ)

В спора се включи и Съветът за електронни медии. Деца от състава и техните родители протестираха в защита на стария ръководител с песни под прозорците на властта. Кабинетът се намеси, но само като медиатор.

През деня децата протестираха с песен пред Министерския съвет.

„Децата търсят диалог между ръководството на радиото, между двамата диригенти, така че г-жа Венеция Караманова да остане. И в същото време да може да предаде традицията на този хор на новия диригент”, обясниха родители на децата.

В сградата на правителството протестиращите чуха, че управляващите се вълнуват от проблема, но не могат да се месят в него.

„Ако аз или премиерът изрази становище, това би било намеса в работата на една независима медиа”, обясни министърът на културата Боил Банов.

В спора се намеси СЕМ като институцията избрала с конкурс директора на БНР Александър Велев.

Председателят СЕМ проведе разговор с децата, родителите и директора на БНР. Докато той течеше премиерът Борисов поиска информация от  министъра на културата.

„Като свършим, провери, защото стоят пред Министерския съвет. Не може децата да ги оставям да стоят отвън”, обърна се премиерът към министър Банов.

Срещата завърши без резултат. Децата и родителите останаха несъгласи  назначавайки на щат новия диригент, ръководството на Радиото да уволни стария.

Вечерта стана ясно, че се е стигнало до консенсус.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.