Той ще бъде представен от министерството в четвъртък

Проектът на Закон за социалните услуги е почти готов, съобщи социалният министър Бисер Петков по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика, цитиран от БТА.

Очаква се до средата на октомври законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане, а през ноември вече да е в НС. В основата на законопроекта е изцяло нов модел на социалните услуги, сериозна реформа в тази сфера, увери Бисер Петков.

Майки на деца с увреждания посрещнаха депутатите пред НС

По време на заседанието стана ясно, че трудно би могло трите законопроекта - за личната помощ на омбудсмана и на протестиращите майки на деца с увреждания, за хората с увреждания и за социалните услуги, да бъдат гледани в пакет, за което настояват протестиращите майки. Вариант да се случи разглеждането им в пакет е, ако законопроектът за социалните услуги бъде припознат от депутати, а не минава през всички процедури, задължителни за проект на МС.

Социалният министър: Законът за хората с увреждания не е в услуга на едни и против други

Законопроектът за личната помощ вече е в НС, а този за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, което ще приключи на 26 септември. Те ще могат да бъдат разглеждани заедно в рамките на сроковете, поставени от протестиращите майки.

В проектозакона за социалните услуги асистентската подкрепа се регламентира като социална услуга, защото тя се ползва не само от хората с увреждания, но и от възрастни хора, които са в невъзможност за самообслужване, отбеляза министър Бисер Петков.

Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца, с които се въвежда от 1 януари 2019 година нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители.

Размерът на помощта ще бъде определен със Закона за държавния бюджет.

Условието за получаването й е подоходният критерий от 450 лева на член от семейството, получаването й ще е обвързано и с посещаване на предучилищни групи и училище.

БЕЗ РОДИТЕЛ И БЕЗ ПЕНСИЯ: Защо държавата отказва пари на полусираци?

Около 5600 деца, които не получават наследствена пенсия, ще могат да се възползват от новата подкрепа. От тях около 2700 получават персонални пенсии от Държавното обществено осигуряване. Те трябва да изберат дали да продължат да получават персонална пенсия, или този нов вид подкрепа. За новата помощ са предвидени 4 милиона допълнително в бюджета на социалното министерство.

Новата месечна помощ е насочена само към децата, които нямат право на наследствена пенсия, тъй като те не могат да получат такава само поради липсата на съответния изискуем стаж на починалия родител.

По данни на НОИ към 31 декември 2017 година 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2693 деца получават персонални пенсии.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.