През лятото бяха ремонтирани над 1 100 училища и детски градини

Стотици хиляди ученици и техните учители се върнаха в клас. 680 000 ученици прекрачиха училищния праг в над 2300 училища в страната. За първи път в класната стая влязоха 60 000 първокласници - с 3000 по-малко от миналата година.

ВЪЛНЕНИЯ И УСМИВКИ НА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН (ГАЛЕРИЯ)

Първият учебен ден премина при засилени мерки за сигурност. Полицейски патрул имаше във всеки училищен двор, а до училищата и пешеходните пътеки охраняваха цивилни полицаи. 

Хиляди учители се търсиха непосредствено преди новата учебна година - 650 само в столицата. От МОН увериха, че всички места вече са заети, така че няма да останат ученици без преподаватели. През лятото ремонти на сградите си направиха над 1000 училища. В около 50 от тях обаче ремонтните дейности ще продължат и през учебно време.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Родители от Русе нарушиха традицията и на празника днес липсваха букети. Спестените от тях пари ще отидат за изграждане на плувен комплекс за рехабилитация на деца с увреждания.

ПРЕДИ ПЪРВИЯ ЗВЪНЕЦ: 1100 училища са били ремонтирани през лятото

От Просветното ведомство обещаха на учениците по-леки раници. Средното тегло на раница е 7 килограма. Засега обаче едва 40% от децата имат свои шкафчета в училище. Ще бъдат инвестирани допълнителни 6 милиона лева. Дотогава на учителите е препоръчано да не изискват от учениците допълнителни помагала и пособия.

Първият учебен ден в Русе - без цветя (ВИДЕО)

В десетки училища липсата на шкафчета няма да е единственият проблем. Ремонтът в столичното 23-то училище започва в последните дни на август. Ще продължи до края на септември, защото при разкопаването на двора се оказало, че няма подложка под асфалта. Неприключили ремонти има и в други училища в страната като Кърджали и Ихтиман и Русе.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.