Компютърната система често става цел на кибератаки

Неизвестни хакери са разбили незасекретената пощенска система на Държавния департамент на САЩ и са получили достъп до личната информация на незначителен брой служители на външнополитическото ведомство. Това съобщава изданието „Политико“, позовавайки се на свои източници.

МЕРКИ СРЕЩУ КИБЕРАТАКИТЕ: Брюксел приема ново законодателство

Според тях случилата се неотдавна хакерска атака е „засегнала по-малко от 1% от пощенските адреси на служителите“.

„Установихме, че лична информация на отделни служители може да бъде разкрита. Уведомили сме тези служители“, се казва в разпространеното от Държавния департамент съобщение, пише БГНЕС.

В Държавния департамент е създадена работна група, която разследва кибератаката, пише „Политико“. Източниците на изданието не съобщават дали са разкрити имената на хакерите. Освен това злосторниците не са получили достъп до секретни данни.

Хакерите с нови стратегии, които да унищожават компютрите и мрежите

Компютърната система на Държавния департамент често става цел на кибератаки. В средата на април ръководството на ведомството предупреди своите сътрудници за опит за хакерска атака. Тогава служителите бяха получили писма при отварянето, на които се задейства вирус, крадящ конфиденциална информация. Във връзка с честите атаки конгресмените поискаха от държавния секретар Майк Помпео да предостави доклад за това как е организирана системата за киберсигурност на Държавния департамент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.