Тази година комплектът струва 260 лева

Образователният министър Красимир Вълчев е разпоредил проверка във връзка с високата цена на комплекта учебници за 9 клас. Тази година той струва 260 лева, съобщава БТА.

СРЕЩУ ТЕЖКИТЕ РАНИЦИ: Осигуряват шкафчета за всички ученици (ВИДЕО)

Проблемът възникна, тъй като въпросните учебници са по новите програми и няма възможност да се купят употребявани варианти, каза просветният министър. И допълни, че следващата седмица ще се срещне с издателствата, за да обсъдят възможностите за намаляване на цените. 

Известни личности, които са били учители в миналото (ГАЛЕРИЯ)

Министърът сподели мнение, че според него част от учебниците са скъпи. В отговор на журналистически въпрос дали се предвижда финансиране на училищата за закупуването на тези учебници, Вълчев посочи, че към момента няма такова перо в бюджета. В подготвяния за догодина бюджет обаче ще има увеличение на разходите за образование с 400 млн. лева. С над 25 млн. лева ще бъдат финансирани дейности по интереси. Министър Вълчев припомни, че преди десетина дни бяха отпуснати 7 млн. лева допълнително за поставяне на шкафчета за учениците от 1 до 7 клас във всички училища в страната. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.