В него са заложени някои от исканията на протестиращите майки

Националният съвет за тристранно сътрудничество прие част от текстовете на законопроекта за хората с увреждания. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в Народното събрание, обясни вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори.

Според Симеонов пропуските се дължат на това, че текстовете са изготвени под безпрецедентен социален натиск. Твърдо против документа са работодателските организации. Критиките на бизнеса са основно срещу въвеждането на квоти за наемане на работници с увреждания и санкциите, които следват при неспазването на тази точка от закона.

Страните подписаха споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ. За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че въпреки критиките, работната група продължава ударно и върви по изготвения график. 

От КНСБ и КТ “Подкрепа“ подчертаха, че основният проблем за хората с увреждания остава липсата на изградена социална среда.

Васил Велиев от АИКБ е на мнение, че "законът ще свали напрежението, ще повиши нечий рейтинг, но няма да реши проблемите“.

"СИСТЕМАТА НИ УБИВА": Палатков лагер пред МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Законопроектът за хората с увреждания е внесен от социалния министър Бисер Петков и той включва както част от исканията на майките, така и на национално представителните организации. Сред тях са по-голяма финансова подкрепа всеки месец, както и индивидуална оценка на потребностите. Също така се предвижда създаването на специален орган за хората с увреждания и повече възможности за тяхната трудова реализация.

В сряда законопроектът ще бъде разгледан от правителството, а в петък по план трябва да бъде внесен в Народното събрание. Очаква се да бъде приет до края на годината. Средствата за изпълнението му са заложени в Бюджет 2019.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.