Те станаха първи в Европа и втори в света

Постижение за български ученици. Момиче от Пловдив и момче от София поставиха страната ни на първо място в Европа и на второ в света по владеене на китайски език. Постижението извоюваха в оспорвана конкуренция с 99 държави. 

Наградиха ученици за високи постижения в науката

Лора Тоскова е дванайсетокласничка от Френската гимназия в Пловдив. А Станислав Макреев е единайсетокласник от столичното 18-то училище „Уилям Гладстон“. Двамата представиха страната ни на състезанието „Китайски езиков мост” в град Кунмин. И със знанията си по китайски език  впечатлиха журито и пребориха над 300 свои връстници от цял свят.

„Състезанието, което спечелихме, имаше три кръга. В първия ние трябваше да подготвим реч. Дават ни предварително материали за въпроси. Имаше и изпълнения, свързани с китайската култура и език“, разказа Лора.

Български ученици със световно признание по астрономия

Според Станислав китайският не е бил трудната част, трудната част са били знанията за Китай и китайската история.

В частта за китайската култура танцът на божура, изпълнен от Лора, получил бурни аплодисменти. А Станислав се представил отлично с китайски скоропоговорки. Така стигнали до финала. 

Българчета спечелиха 4 медала на олимпиада в Япония

Лора учи китайски от 5 години, а Станислав се запалил по езика от любопитство. Във  Френската гимназия, посрещнаха Лора с червен килим, цветя и аплодисменти. И двамата получиха едногодишна стипендия за обучение в Китай.

Лора сподели, че мечтае да стане посланик на България в Китай. Станислав пък: 

“Мисля да уча в Китай и да се върна в България, защото страната ни отваря много големи възможности“, каза още Станислав.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.