Изненадващо от Академията дадоха заден ход по договореното споразумение

Отново напрежение между синоптиците и Българската академия на науките. Изненадващо от БАН дадоха заден ход и вече не искат Института по метеорология и хидрология да се отдели от тях. Договорът за автономия беше подписан през септември, след серия от протести от страна на синоптиците. Повод за скандала сега станаха парите за следващата година.

Причина за искрите стават няколко параграфа в Бюджет 2019. Според Академията с тях държавата нарушава постигнатите договорки.

„Нашето разбиране беше това отделяне на НИМХ от структурата на БАН да стане съгласно нашите правила, а не със законов акт. Да няма механично вадене на институт от БАН, заедно с хората, заедно с имуществото”, заяви акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

„Текстовете, които фигурират, третираме като противозаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на БАН”, заяви проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН.

Вълчев: БАН целенасочено търси конфронтация с държавата

С тях, според Академията, държавата прикрепя института към просветното министерство, без да е минала процедурата по разпределянето на имотите и материалната база. От образователното ведомство видяха политическа провокация.

„Логично ли е собственост на публична организация, придобита с публични средства, да бъде частна собственост и БАН да отказва прехвърлянето на метеорологични станции, на кутиите, на балоните и т.н?  За какво са му на БАН всички тези неща?”, попита просветният министър Красимир Вълчев.

БАН: Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество

А според метеоролозите целта на БАН е да ликвидира института до края на годината.

„И в крайна сметка дори по каквато ще да е процедура да бъде открит на 1-ви януари НИМХ той ще бъде една куха структура, която вече няма да има нито хора, нито инфраструктура, нито с какво да работи”, коментира проф. Христомир Брънзов.

„Ако институтът бъде закрит преди 1 януари, това означава затриване на Националната хидрометеорологична служба на България. Ние не можем да съживим юридически мъртъв човек”, заяви Красимир Вълчев.

От Академията обаче са категорични, че няма да отстъпят от исканията си за отмяна на спорните текстове. И заплашиха с масови протести и сезиране на конституционния съд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.