Кои провинения ще са най-солени?

По-скъпа „Гражданска отговорност” при покупка на кола от собственик с нарушения на пътя. Това е заложено в новата система "Бонус-малус". Застраховките ще поскъпват до 400%, ако редовно нарушаваме правилата на пътя.

Кои провинения ще са най-солени?

За превишена скорост можем да получим до 4 „малус” точки, за алкохол под 1,2 промила – 7 точки, за неспазване на дистанция – 7 точки, а за агресивно шофиране – 7 точки. За алкохол над 1,2 промила, наркотици и при катастрофа със сериозни щети точките са 10. Най-много – 19 точки, ще бъдат поставяни при ПТП с жертви или тежко ранени.

Според застрахователите този критерий е справедлив, а купувачът вече ще трябва да проверява не само техническото състояние на автомобила, но и застрахователното му досие в Гаранционния фонд, ако той се купува на старо. Шофьорите обаче не са съгласни да плащат повече заради друг.

Първата година след влизане в сила на системата всички ще започнат от нула точки и от базовата цена на застраховките си, независимо дали са имали нарушения, или катастрофи досега. Дори цената за „Гражданска отговорност” да се увеличи за някои шофьори, в застрахователния бранш сключените задължителни полици няма да са по-малко. За фирмите пък правилото ще е друго. Системата „Бонус-малус” няма да се прилага за държавните и общинските автомобили.

Системата ще бъде положителна за всички шофьори, които са изрядни на пътя. Това обаче ще става поетапно. До намалението от 25% на цената на „Гражданска отговорност” те ще могат да стигнат, ако 7 години са карали без нарушения. Тоест всяка година, в която водачът кара като спазва закона, той ще преминава в по-нисък клас, а с това ще расте и отстъпката му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.