Съдът прецени, че няма доказателства за вината на подсъдимите

12-години след трагедията няма виновни за смъртта на двете момичета, затрупани от рухнала сграда на улица „Алабин” в София. Съдът произнесе четири оправдателни присъди.

Трагедията стана през есента на 2006 г. , а тази вечер всички подсъдими бяха напълно оневинени. Все още не са ясни мотивите на съда. Ясно е обаче, че разследването продължи 10 години. Ключови свидетели промениха показанията си.

12 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Съдът заседава по делото "Алабин"

19 септември 2006 г. на столичната улица „Алабин” рухва сграда – паметник на културата. Отломките й убиват две момичета - Деница Ченишева и Петрина Христова.

Следващите 10 години делото не може да тръгне. Прокуратурата опитва и да прекрати производството, но съдът отказва и възобновява разследването, а експертите са категорични – срутването е заради ремонтите. В крайна сметка през 2016 г. делото започва.

След 10 години дадоха ход на делото за сградата убиец на "Алабин"

Обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост са собственикът на сградата Георги Кирчев; инженерът, който контролирал ремонта - Петър Петров; управителят на фирмата, ангажирана с ремонта – Николай Симеонов, както и строителят Манчо Антонов. Още в деня на инцидента властите смятат, че до рухването на сградата се е стигнало заради ремонта и неправилното събаряне на носеща стена.

12 години по-късно родителите на загиналите момичета чуват и решението на съда, макар и едва на първа инстанция. Всички страни по делото имат една седмица, за да решат дали съдебната битка ще продължи, или ще приключи сега.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.