Адвокатът на кмета на район "Младост" заяви, че тя няма намерение да го прави

Бившият кмет на „Младост” Десислава Иванчева  и нейната заместничка Биляна Петрова - със забрана да напускат страната. Това поиска прокуратурата, а спецсъдът уважи искането. Мотивът - ако двете жени бъдат пуснати под домашен арест, има теоретична вероятност, не само да излязат от жилището си, но и от България.

ОБРАТ: Апелативният спецсъд спря „домашния арест” на Иванчева и Петрова

Битката на Иванчева и Петрова да излязат на свобода продължава месеци. Те са в ареста от 17 април. Вече няколко пъти едната съдебна инстанция иска да ги освободи незабавно заради влошеното им състояние, но само след няколко часа друг съдебен състав ги спира. Последно това се случи миналия петък. А тази сутрин в студиото на „Здравей, България” защитата им заяви, че откакто са задържани Иванчева и Петрова са подложени на „изключителна жестокост”.

ПОГРЕБАНА ПРИЖИВЕ: Кой разлепи некролози на адвокат по делото "Иванчева"?

Apгyмeнтите нa пpoĸypaтypaтa зa нoвoтo oгpaничeниe ca тeжecттa нa пoвдигнaтитe oбвинeния и гapaнцията, че делото няма да се забави заради неявявaнe нa обвиняемите пpeд cъдa. След съдебното заседание обаче от прокуратурата не направиха изявления пред медиите.

Новата мярка се прие без възражения.

„В момента Иванчева е в такова психическо и физическо състояние, че последното нещо, което може да се мисли, е да тръгне някъде на почивка или да си позволи лечение зад граница”, заяви адвокат Димитър Марковски.

ОБРАТ ПО ДЕЛОТО "ИВАНЧЕВА": Ключов свидетел промени показанията си

Пред съда Иванчева заяви, че единствената й мечта е прозорците в килията й да се отварят. А Петрова донесе закуската си от тази сутрин.

„Получава преварени макарони в мръсна, използвана кофичка от кисело мляко”, показа пред журналисти Петър Кърджилов. „Пространството, което имат в килията, е широко 40 см и е дълго 3 метра. Ако искат двете заедно да се разхождат, те не могат. Трябва едната да лежи на леглото”, обясни още Кърджилов.

Заради условията и отношението адвокат Ирен Савова ще представлява Иванчева и Петрова пред Европейския съд по правата на човека.

„На всяко влизане и излизане от ареста тях ги събличат чисто голи, за да проверят дали нямат нещо скрито. Досега такъв набор от нарушения на човешките права, до момента нито един колега не е имал и не се е натъквал на такова нещо” заяви Ирен Савова.

Според Савова аудио и видео от специалните разузнавателни средства оневиняват подсъдимите по делото за подкупа в столичния район „Младост”. А основният свидетел - бизнесменът Александър Ваклин, не бил убедителен пред съда.

„При този разпит се разбра, че г-н Ваклин отива на среща с белязаните пари, целият е със СРС-та, оборудван отвсякъде. Той остава насаме с двете жени и не им дава парите. И когато видите това малко филмче, ще видите, че на тези жени не им минава през ума въобще нито да искат пари, нито изобщо да става за какъвто и да било подкуп. Господин Ваклин си тръгва оттам и първата му работа е да звънне на г-н Дюлгеров и да каже: „Те дори не ме познават!””, разказа Ирен Савова.

Именно Петко Дюлгеров, който сега е под домашен арест, е сочен за посредник между строителния предприемач и двете началнички на „Младост”. При показна акция в центъра на София те бяха арестувани с обвинение за  получаване на подкуп над 50 000 лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.