Европейската гранична служба отчита 30% спад на мигрантския наплив

Екип на NOVA в Егейско море с български кораб - част от мисията на Фронтекс. Европейската гранична служба отчита с 30% спад на мигрантския наплив към Европа. Увеличава се обаче броят на опитващите се да влязат нелегално по суша на границата между Гърция и Турция.

Как България участва в мисията на Фронтекс на гръцкия остров Лесбос разказват Тоня Димитрова и операторът Емил Александров.

Моментът, в който европейските гранични служби те извадят от ледените води на Средиземно море, а след това докосваш и европейския бряг.

 Всяка вечер корабът на гранична полиция „Поморие” тръгва на мисия в Средиземно море. 9-членен екипаж прекарва 16 часа в открито море, за да търси мигранти.

„Поморие” е най-бързият кораб на Лесбос в момента. Командир е инспектор Ивайло Николов. Казва, че мостикът е мозъкът на кораба.

„Това са навигационните радари. Това е картографът на мостика, това е системата за наблюдение на машините и танковете, това е част от мултисензорната система на кораба, която включва камери за дневно и нощно виждане”, показва  инспектор Ивайло Николов - командир на гранично-полицейски кораб „Поморие”.

А машинното отделение е сърцето на кораба „Поморие”. Тук има два двигателя, всеки с по три турбини и с мощност от общо 5 000 конски сили.

„Когато тръгнем на мисия да прихванем лодка и да спасим мигранти, първото чувство, което изпитват те, когато видят един голям кораб с голям борд, това е чувство на страх и паника, абсолютно естествено и нормално е те да се опитат да избягат. Това е един силно критичен момент”, обяснява Петър Огнянов - бордови инженер на гранично-полицейски кораб "Поморие".

В този момент най-важното е да бъде овладяна паниката.

„Изключително трудно е с нормалните, с мегафони или с нормален разговор, скоростта е висока, вятър, дъжд, тъмно е, няма такъв вариант", обяснява Петър Огнянов.

„Не трябва да забравяме, че хората, които качваме на кораба са доста повече от нас самите, в пъти превишаващи броят на екипажа и трябва да бъдем внимателни. Границата между безопасността на хората и нашата собствена безопасност е много тънка”, заявява инспектор Николов.

Новопристигналите мигранти са откарвани в лагера Мориа в покрайнините на Митилини. А на остров Лесбос има 8 000 мигранти. Извън лагера има цял град от палатки.

Шафик е от Афганистан, казва, че отношението към младите мъже без семейство е различно.

„Спя тук от 1 месец и 5 дни, тук всичко е вода. 1 месец и 5 дни спя така.

В палатката няма ток, пада се по едно шише вода на ден на човек, няма нито тоалетна, нито баня”, разказва Шафик. „Не съм животно, човек съм. Животни не спят така. 1 месец всеки ден ходя до лагера, казват ми” „Ела утре, ела утре, нямаме места”. Казват, че не могат да ми помогнат, кой може тогава?”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.