Трамваите ще бъдат пуснати в движение тестово

Трамваят по ремонтираното трасе на централната софийска улица "Граф Игнатиев" тръгват на пробно пътуване. Тестовете ще продължат 72 часа, преди движението да бъде възстановено изцяло. Все още продължават ремонтите в пешеходната зона. Според общината изпълнителите работят по план, но граждански организации оспориха качеството.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Тестът представлява пробно пускане на напрежението в контактната мрежа, както и тестово  движение на трамвайни мотриси от различен тип по новоизградения път на улица "Граф Игнатиев", каза заместник-кметът на София Евгени Крусев. 

Снимка: Олег Попов, NOVA

По неговите думи, ако се установят грешки, те ще бъдат отстранени, а след това ще бъдат издадени строителни документи за въвеждане в експлоатация и редовно движение на трамваите. Според него знаковата улица е един от най-тежките обекти от години в Столична община. Това е така заради обема и сложността на изпълняваните дейности. Трамвайният релсов път е подложен след подмяна на цялата подземна инфраструктура. Проверките по ремонтните дейности все още не са приключили, добави Крусев.

Ще получат ли търговците на "Графа" компенсации заради ремонтите?

"В последните месеци водим активни контакти с представителите на бизнеса. Съзнаваме колко беше тежко за тях. Именно по тяхно настояване премахнахме загражденията на местата, в които е безопасно за гражданите. Работата по проекта не е приключила. След като работата по настилките приключи следва озеленяване, осветление и градско обзавеждане", каза заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.