Решението идва след спешна среща между здравното и образователното министерство

Без училище в дни с мръсен въздух. При рискови нива на фини прахови частици родителите на деца с хронични заболявания ще могат да ги освобождават от учебни занятия. Решението идва след спешна среща между здравното и образователното министерство.

Данаил е с хроничен ларингит.  Заболяването му се отключва отново в нощта, в която в столицата е отчетено повишение на праховите частици с 4 пъти над допустимото. 

„Започна да се задушава, едва дишаше и веднага започнахме инхалации, за да се оправи. Беше просто немислимо да го пусна на училище, тъй като без инхалации през два часа няма как да се оправи гърлото му”, разказа майка му Гергана Георгиева.

„Къси разкази”: Да избягаш от мръсния въздух

Учебните занятия заради заболяването си пропуска и Шаин. Ученикът е с астма от бебе. И въпреки че през последните три години не е имал пристъп, тази зима състоянието му се влошава.

„Случвало ми се е да кашлям и ми се е случвало да не дишам добре, когато съм навън”, сподели Шаин. Майка му казва, че не го пуска на училище в такова време, защото се страхува за здравето му.

Вече няма да е необходимо родителите на Шаин и Данаил да носят извинителни бележки всеки път, когато решат да ги оставят вкъщи в учебен ден.

„Тези отсъствия могат да бъдат извинявани само въз основа на написаното в личната здравно профилактична карта, тоест няма да караме учениците да ходят в този сезон в поликлиниките, където има и струпване на заболели”, обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Спор за европарите срещу мръсния въздух

В столичното 140-то училище има общо 20 деца с респираторни проблеми.

„За мен е достатъчно родителят просто да се обади на класния, един имейл да напише”, казва директорът Мая Зафирова.

Мерките срещу мръсния въздух включват и забраната часовете по физическо да са на открито - нещо, което в това училище практикуват дори зимата.

„Има ли 5 градуса навън термометърът, децата дори е задължително да излязат - може и за 15 минути да е - дишат, правят игри и се връщат обратно. Това няма как да се случва”, обясни Мая Зафирова.

От здравната инспекция препоръчват класните стаи да се почистват с мокър парцал по няколко пъти на ден.

А синоптиците от Института по метеорология и хидрология имат за задача да изготвят механизъм за ранно предупреждение на училищата за дните, в които ще има мръсен въздух. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.