17 общини няма да получат финансиране за мерки за подобряване на атмосферата

Нова опасност от замърсяване на въздуха в големите градове. Безветрието създаде условия за по-значително замърсяване, като тенденцията продължава и утре. Мъглите в Северна България допълнително ще задържат мръсния въздух ниско при земята. Атмосферата ще се раздвижи утре вечерта. Според данните от картата Аir Quality Index на европейската комисия през последните 12 часа най-превишени са били нивата на фини прахови частици в Русе и Горна Оряховица.

На фона на това екоминистерството отряза от финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици. Сред тях е и Горна Оряховица. От местната администрация обявиха, че ще подадат жалба в съда.

Сред другите общини с мръсен въздух, които не могат да кандидатстват за европейско финансиране, са Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Гълъбово, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен. От екоминистерството обясняват, че те не отговарят на критериите и имат пропуски в документите.

МОСВ обяви процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“

Над 111 млн. лева дава европейска програма за борбата с мръсния въздух на България. Но е ясно, че няма да стигнат доникъде. Затова от Министерството на околната среда и водите избират по критерии седем общини: Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София. За останалите, които няма да получат финансиране, новините не са добри.

„Повярвайте ми, на никой градоначалник не му е приятно сутрин в новини да се започва с „най-мръсният въздух е в Горна Оряховица”. Не мога да си обясня това „не”, на какво се дължи”, каза кметът на града Добромир Добрев.

Отговорът – градът не отговаря на критериите, поне според подадените документи.

„Единият от критериите е свързан с население, което е обхванато. Информацията, която е дошла от Горна Оряховица, не е за население, което е обхванато от замърсяването на въздуха. Говори се за домакинство, което е съвсем различно”, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Протест заради мръсния въздух в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общината, обаче, твърди друго. И така - дума срещу дума на две администрации.

„Две от графите, по които ни отстраняват, не са попълнени коректно от управляващия орган”, казва кметът на Горна Оряховица.

„Те попълват в електронен вид тази форма и освен тях няма кой да я промени. Така, че това не е обективно”, отговори екоминистърът.

„За мен, това е бягане от отговорност, защото наистина има доста нарушения и дори и в методиката”, смята обаче Добромир Добрев.

Кметът е решен да подаде жалба в съда, а според министъра това няма да навреди на исканията за финансиране останалите общини. А през следващата година се предвиждали още над 100 млн. лева в борбата срещу мръсния въздух. Тогава можели да кандидатстват и други общини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.