"Страната ви е силен съюзник и много важен партньор и приятел в региона", заяви Джон Съливан

Отношенията между България и САЩ са по-силни от всякога и продължават да укрепват. Това заяви зам.-държавният секретар Джон Съливан, който е на посещение у нас.

„За нас е важна сигурността на България като наш съюзник в НАТО“, каза американският дипломат. Той припомни, че през 2019 г. България ще отбележи 15 години от членството си.

ПОДОБРЕНИ ОФЕРТИ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ: Две компании с нови предложения за сделката

„Страната ви е силен съюзник и много важен партньор и приятел в региона“, подчерта той.

Пред медиите министърът на външните работи Екатерина Захариева разкри, че един от основните акценти в разговора между двамата и водените от тях делегации са били възможностите за подобряване на търговските отношения между страните ни.

„По време на разговора Джон Съливан припомни нееднократно, че е бил зам.-секретар по търговията. Двамата се съгласихме, че въпреки ръста в стокообмена има още много потенциал в отношенията ни“, каза тя.

Министър Захариева е поставила на събеседника си и въпроса за сключване на социална спогодба между двете държави.

„Той е много важен за нашите сънародници в САЩ“, подчерта Екатерина Захариева. Друга тема на разговорите е отпадането на визите за пътуващи към САЩ българи.

„Искам да благодаря на САЩ за доброто сътрудничество в тази посока и да изразя надежда, че България в скоро време ще бъде третирана като другите европейски държави и в близко бъдеще ще се стигне до отпадане на визите за наши граждани“, каза тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.