Лекарите във ВМА трансплантираха и нов бъбрек на 54-годишен пациент от Пазарджик

Трета трансплантация на черен дроб в рамките на две седмици извършиха специалисти от Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение. 

Реципиентът е 31-годишен мъж, а донорът – жена на 54 години. Сложната интервенция на черния дроб бе извършена в късния следобед на 14 декември. По-рано през деня, въпреки сложните метеорологични условия, екипи на ВМА и на УМБАЛ „Александровска“ бяха транспортирани със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, където бе извършена експлантацията на органите.

Пациентът е в добро състояние, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Тази нощ около 2 ч. в УМБАЛ „Александровска“ приключи бъбречната трансплантация на 54-годишен мъж от Пазарджик, който е на хемодиализно лечение от една година. Другият бъбрек не е трансплантиран, поради установена стеноза на бъбречната артерия. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно. Това е петата бъбречна трансплантация за последните 12 дни. 

САМО ЗА СЕДМИЦА: Двама души спасиха с органите си четирима тежкоболни пациенти

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Екипът на ВМА благодари и на колегите си от варненската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.