Вижте какво разказа един бежанец, имигрант и номад

Писателят Илия Троянов е роден в България. На 6-годишна възраст напуска страната с родителите си. Получават политическо убежище в Западна Германия. Живял е в Кения и Индия. Прекосил е пеша Танзания. Той е бежанец, имигрант, номад и гражданин на света. Според него обаче България отвън изглежда трагично.

Какво е да си бежанец от Тибет в България?

„България от 1989-та година насам почти не се е развила в най-важната посока на свободата, демокрацията и истинската социална справедливост. Фактът, че 1/3 от българския народ е напуснал България или иска да я напусне, показва, че тук много хора не виждат възможност да оцелеят”, заявява писателят в интервю за предаването „Събуди се”.

 „Това е доказателство, че проблемите на България – корупция, концентрация на власт, дали е политическа или икономическа, континуитета на един елит, който по-рано беше номенклатурата, сега е един вид олигархия, мафия, всички тези неща пречат на развитието в България и всички данни и всички статистики показват, че България в европейската общност е на последно място и то с доста голяма разлика спрямо Румъния”, коментира писателят. „Българският политически елит е напълно фалирал. В срок от почти 30 години той по никакъв начин не можа да развие тази страна, а това значи, че е трябвало да се махне”.

 Според него обаче българският народ е много кротък.

 „Има народи, като френския например, които са по-бунтовни””, коментира Троянов.

 Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.